Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz

Odtwarzanie => Kuchnia => Wątek zaczęty przez: Lestek Kwiecień 22, 2008, 09:29:39



Tytuł: Podpłomyki
Wiadomość wysłana przez: Lestek Kwiecień 22, 2008, 09:29:39
Proszę o umieszczenie jakiś informacji na temat podpłomyków i np. jak będziemy je piec ... interesują mnie fakty


Tytuł: Odp: Podpłomyki
Wiadomość wysłana przez: Niemir Kwiecień 22, 2008, 18:17:10
Moja wiedza na temat podpłomykow przedstawia się następująco
1. Na czym:
-ma blaszy
-na popiele (byle czystym)
-patelnia
-kamień (np. duży otoczak)
-okorowany kij dowolnej średnicy
2. Co:
-najprostrzy przepis to: mąka, woda i trochę soli
-wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zioła (kminek itp.), słonecznik, orzechy, miód
-zamiast wody można zastosować mleko
3. Jak:
-Ciato ugniata się, tak by się nie kleiło do rąk.
-rozwałkowuje się na cieniutko
-potem następuje pieczenie (na czym napisałem wyżej) do momentu, jak zaczną robić się bąble, a ciasto bedzie lekko przypieczone
SMACZNEGO!


Tytuł: Odp: Podpłomyki
Wiadomość wysłana przez: Bodvar Kwiecień 23, 2008, 09:42:08
i już podpłomyk gotowy.


Tytuł: Odp: Podpłomyki
Wiadomość wysłana przez: Aldias Grudzień 20, 2008, 16:22:46
Podpłomyki:


1.Składniki:
-Woda
-Mąka
a)Dodatki
-Miód
-Orzechy
-Dżemor
-Ser

2.Rozrabianie ciasta:

No tutaj będzie ciężej, sam rozrabiam na oko.
Ogólnie są dwa sposoby, kruche* lub coś w stylu cieniutkiej kromki chleba**.

*Ciasto powinno być bardziej klejące, czyli miód odgrywa najważniejszą role przy tym sposobie.
**Ciasto powinno być podobne jak na szarlotkę, czyli nie lepiące się do rączek, dobrze ugniecione, z ilością miodu taką abyśmy czuli tylko posmak.

3.Pieczenie

Najłatwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatków anty przypalaniu.Nie mogą one leżeć długo na jednej stronie przy dużym ogniu, jeśli mamy owy duży ogień często je przewracamy, maja złapać beżowo-czarny^ kolor.

.^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor łapie od mąki która szybko się przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejętnie przypalona mąka może robić za przyprawę która w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak...

4.Spożywanie

Posmarowane miodem/dżemem lub bez niczego.



Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

victoriamlodzicy akamegariw fastkillers silverstar fullsets