Tytuł: Podpłomyki Wiadomość wysłana przez: Lestek Kwiecień 22, 2008, 09:29:39 Proszę o umieszczenie jakiś informacji na temat podpłomyków i np. jak będziemy je piec ... interesują mnie fakty
Tytuł: Odp: Podpłomyki Wiadomość wysłana przez: Niemir Kwiecień 22, 2008, 18:17:10 Moja wiedza na temat podpłomykow przedstawia się następująco
1. Na czym: -ma blaszy -na popiele (byle czystym) -patelnia -kamień (np. duży otoczak) -okorowany kij dowolnej średnicy 2. Co: -najprostrzy przepis to: mąka, woda i trochę soli -wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zioła (kminek itp.), słonecznik, orzechy, miód -zamiast wody można zastosować mleko 3. Jak: -Ciato ugniata się, tak by się nie kleiło do rąk. -rozwałkowuje się na cieniutko -potem następuje pieczenie (na czym napisałem wyżej) do momentu, jak zaczną robić się bąble, a ciasto bedzie lekko przypieczone SMACZNEGO! Tytuł: Odp: Podpłomyki Wiadomość wysłana przez: Bodvar Kwiecień 23, 2008, 09:42:08 i już podpłomyk gotowy.
Tytuł: Odp: Podpłomyki Wiadomość wysłana przez: Aldias Grudzień 20, 2008, 16:22:46 Podpłomyki:
1.Składniki: -Woda -Mąka a)Dodatki -Miód -Orzechy -Dżemor -Ser 2.Rozrabianie ciasta: No tutaj będzie ciężej, sam rozrabiam na oko. Ogólnie są dwa sposoby, kruche* lub coś w stylu cieniutkiej kromki chleba**. *Ciasto powinno być bardziej klejące, czyli miód odgrywa najważniejszą role przy tym sposobie. **Ciasto powinno być podobne jak na szarlotkę, czyli nie lepiące się do rączek, dobrze ugniecione, z ilością miodu taką abyśmy czuli tylko posmak. 3.Pieczenie Najłatwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatków anty przypalaniu.Nie mogą one leżeć długo na jednej stronie przy dużym ogniu, jeśli mamy owy duży ogień często je przewracamy, maja złapać beżowo-czarny^ kolor. .^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor łapie od mąki która szybko się przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejętnie przypalona mąka może robić za przyprawę która w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak... 4.Spożywanie Posmarowane miodem/dżemem lub bez niczego. |