Tomaszowska Dru¿yna Wojów - Algiz

Odtwarzanie => Kuchnia => W±tek zaczêty przez: Lestek Kwiecieñ 22, 2008, 09:29:39



Tytu³: Podp³omyki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Lestek Kwiecieñ 22, 2008, 09:29:39
Proszê o umieszczenie jaki¶ informacji na temat podp³omyków i np. jak bêdziemy je piec ... interesuj± mnie fakty


Tytu³: Odp: Podp³omyki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Niemir Kwiecieñ 22, 2008, 18:17:10
Moja wiedza na temat podp³omykow przedstawia siê nastêpuj±co
1. Na czym:
-ma blaszy
-na popiele (byle czystym)
-patelnia
-kamieñ (np. du¿y otoczak)
-okorowany kij dowolnej ¶rednicy
2. Co:
-najprostrzy przepis to: m±ka, woda i trochê soli
-wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zio³a (kminek itp.), s³onecznik, orzechy, miód
-zamiast wody mo¿na zastosowaæ mleko
3. Jak:
-Ciato ugniata siê, tak by siê nie klei³o do r±k.
-rozwa³kowuje siê na cieniutko
-potem nastêpuje pieczenie (na czym napisa³em wy¿ej) do momentu, jak zaczn± robiæ siê b±ble, a ciasto bedzie lekko przypieczone
SMACZNEGO!


Tytu³: Odp: Podp³omyki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Bodvar Kwiecieñ 23, 2008, 09:42:08
i ju¿ podp³omyk gotowy.


Tytu³: Odp: Podp³omyki
Wiadomo¶æ wys³ana przez: Aldias Grudzieñ 20, 2008, 16:22:46
Podp³omyki:


1.Sk³adniki:
-Woda
-M±ka
a)Dodatki
-Miód
-Orzechy
-D¿emor
-Ser

2.Rozrabianie ciasta:

No tutaj bêdzie ciê¿ej, sam rozrabiam na oko.
Ogólnie s± dwa sposoby, kruche* lub co¶ w stylu cieniutkiej kromki chleba**.

*Ciasto powinno byæ bardziej klej±ce, czyli miód odgrywa najwa¿niejsz± role przy tym sposobie.
**Ciasto powinno byæ podobne jak na szarlotkê, czyli nie lepi±ce siê do r±czek, dobrze ugniecione, z ilo¶ci± miodu tak± aby¶my czuli tylko posmak.

3.Pieczenie

Naj³atwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatków anty przypalaniu.Nie mog± one le¿eæ d³ugo na jednej stronie przy du¿ym ogniu, je¶li mamy owy du¿y ogieñ czêsto je przewracamy, maja z³apaæ be¿owo-czarny^ kolor.

.^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor ³apie od m±ki która szybko siê przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejêtnie przypalona m±ka mo¿e robiæ za przyprawê która w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak...

4.Spo¿ywanie

Posmarowane miodem/d¿emem lub bez niczego.



Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

szkoladuchow zmiany-2tia proskills companions niezrozumieni