Tytu³: Podp³omyki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Lestek Kwiecieñ 22, 2008, 09:29:39 Proszê o umieszczenie jaki¶ informacji na temat podp³omyków i np. jak bêdziemy je piec ... interesuj± mnie fakty
Tytu³: Odp: Podp³omyki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Niemir Kwiecieñ 22, 2008, 18:17:10 Moja wiedza na temat podp³omykow przedstawia siê nastêpuj±co
1. Na czym: -ma blaszy -na popiele (byle czystym) -patelnia -kamieñ (np. du¿y otoczak) -okorowany kij dowolnej ¶rednicy 2. Co: -najprostrzy przepis to: m±ka, woda i trochê soli -wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zio³a (kminek itp.), s³onecznik, orzechy, miód -zamiast wody mo¿na zastosowaæ mleko 3. Jak: -Ciato ugniata siê, tak by siê nie klei³o do r±k. -rozwa³kowuje siê na cieniutko -potem nastêpuje pieczenie (na czym napisa³em wy¿ej) do momentu, jak zaczn± robiæ siê b±ble, a ciasto bedzie lekko przypieczone SMACZNEGO! Tytu³: Odp: Podp³omyki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Bodvar Kwiecieñ 23, 2008, 09:42:08 i ju¿ podp³omyk gotowy.
Tytu³: Odp: Podp³omyki Wiadomo¶æ wys³ana przez: Aldias Grudzieñ 20, 2008, 16:22:46 Podp³omyki:
1.Sk³adniki: -Woda -M±ka a)Dodatki -Miód -Orzechy -D¿emor -Ser 2.Rozrabianie ciasta: No tutaj bêdzie ciê¿ej, sam rozrabiam na oko. Ogólnie s± dwa sposoby, kruche* lub co¶ w stylu cieniutkiej kromki chleba**. *Ciasto powinno byæ bardziej klej±ce, czyli miód odgrywa najwa¿niejsz± role przy tym sposobie. **Ciasto powinno byæ podobne jak na szarlotkê, czyli nie lepi±ce siê do r±czek, dobrze ugniecione, z ilo¶ci± miodu tak± aby¶my czuli tylko posmak. 3.Pieczenie Naj³atwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatków anty przypalaniu.Nie mog± one le¿eæ d³ugo na jednej stronie przy du¿ym ogniu, je¶li mamy owy du¿y ogieñ czêsto je przewracamy, maja z³apaæ be¿owo-czarny^ kolor. .^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor ³apie od m±ki która szybko siê przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejêtnie przypalona m±ka mo¿e robiæ za przyprawê która w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak... 4.Spo¿ywanie Posmarowane miodem/d¿emem lub bez niczego. |