Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz

Odtwarzanie => Kuchnia => Wątek zaczęty przez: Harald Październik 27, 2008, 18:45:17



Tytuł: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Harald Październik 27, 2008, 18:45:17
1. Zupa "ze wszystkiego" czasami zwana "śmietnikiem" Woda; zagęstnik (ryż, kasza, mąka, ziemniaki, kłącza pałki); wkładka (konserwa, kiełbasa, suszone mięso, "dzikie białko", ser); przyprawy.
Zagotować wodę - po 2 kubki na osobę. Trochę posolić (nie za dużo) i wrzucić do wody zagęstnik - jedna łycha na osobę. Trochę pogotować, dorzucić wkładkę i przyprawy. Czas gotowania tak dobrać, żeby wszystko było miękkie - wkładka (a zwłaszcza suszone mięso) szybciej zmięknie jeśli bedzie drobno pokrojona. Przyprawić.
Zupa nie powinna być tak gęsta, żeby "łyżka stawała" - łatwo się wtedy przypala. Za to przypraw nie ma co żałować. Puszeczka koncentratu pomidorowego, paczuszka wegety lub jarzynki nie waży wiele w plecaku a może bardzo poprawić smak potrawy.

2. Zupa z czarnego bzu - 4-5 baldachów z owocami (na 3-4 osoby), łyżka mąki ziemniaczanej, śmietana, cukier do smaku, woda (pół litra na osobę).
Wypłukać i widelcem osmykać owoce. Włożyć je do małej ilości wrzątku. Kiedy popękają - przetrzeć przez sito. Dolać wody, osłodzić do smaku i zagotować (w wariancie luksusowym: Dodać do zupy 4 miękkie poćwiartowane gruszki). Jeszcze spróbować, ewentualnie dosłodzić, dodać mąki ziemniaczanej rozmieszanej w kilku łyżkach zimnej wody i jeszcze raz zagotować. Po ostygnięciu można doprawić śmietaną i podawać na zimno lub na gorąco np z makaronem.

Napisane/wyszperane przed Niemira.


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Aldias Grudzień 20, 2008, 16:19:15
Jakoz ze ja jestem kucharzem to mi sie podoba wiec moglibysmy sprobowac sie nauczyc takich zup


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Niemir Grudzień 30, 2008, 16:49:21
Druga garść przepisów
1.Placki z akacją: 4 żółtka utrzeć z 4 łyżeczkami cukru, dodać 8 łyżek mąki i 2-3 łyżki przegotowanego mleka, a w końcu 4 białka ubite na pianę. Lekko wymieszać i dodawać stopniowo opłukane kwiaty akacji (pojedynczo w ilości około 2 szklanek). Po wymieszaniu wlewać ciasto łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron.
2.Liście pokrzywy
Liście pokrzywy gotować z niewielką ilością wody, z dodatkiem masła i czosnku. Można także dodać imbiru (lub jedno kłącze naszego rodzimego kopytnika).
3.Zupa pokrzywowa ze słoniną - Salaterka młodych pokrzyw, 1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki, 50 g bekonu, 1,5 l wywaru, sól, pieprz, szklanka kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera.
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną słoninę. Gdy zżółknie, posypać ją mąką i ciągle mieszając rumienić Zasmażkę zalać wywarem, dobrze mieszać i gotować. Dodać umyte, drobno posiekane pokrzywy i gotować jeszcze przez 10 min. Do zupy wlać śmietanę, przyprawić i podawać posypaną utartym serem.

Mąka
1.Pociąć kłącze pałki na kawałki 0,5-1 cm i suszyć w piecu lub przy ognisku dopóki nie będą się rozłamywać z suchym trzaskiem. Potem trzeba je zemleć w moździerzu, młynku do kawy, żarnach a nawet na dwóch płaskich kamieniach.
P.S. Nawet nie wiecie jak cieżko znaleźć przepisy ktore nie zawierają ziemniaków i kostki rosołowej/bulionowej


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Lestek Styczeń 01, 2009, 03:51:24
Jakoz ze ja jestem kucharzem to mi sie podoba wiec moglibysmy sprobowac sie nauczyc takich zup

Jako iż jesteś kucharze ... to nie my ale Ty powinieneś , nie sprobować ale nauczyć się tych zup :)


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: jaryło Maj 24, 2010, 13:41:18
Wlaśnie znalazłem książkę z przepisami Słowian wczesnośredniowiecznych wydrukuje ją i przyniosę wam ją na następny trening


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Eilif Lipiec 21, 2011, 15:32:30
Na najbliższym pokazie tudzież allthingu na którym będziemy gotować, zrobię leczo. Wprawdzie trochę niehistoryczne gdyż posiada pomidory, ale chyba musimy na jakiś krótki czas przerwać romans z kaszą. Dam listę produktów potrzebnych do kupienia lub sama kupić je mogę jeśli otrzymam na to potrzebne monety.
Cóż Wy na to moje i moi drodzy?


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Vestar Lipiec 21, 2011, 21:59:54
Ja na to, że jest setka potraw historycznych. Poczynając od zwykłej grochówy, poprzez zupe serową, jakąś pieczeń a kończąc na zupie piwnej.


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Harald Lipiec 22, 2011, 18:55:09
Każda wasza aktywność na tym polu mnie cieszy. Najchętniej zjadłbym faktycznie coś historycznego, polewka piwna brzmi w sam raz. :F


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Niemir Lipiec 23, 2011, 20:24:35
Kilka przykładów:

SER
2l. mleka pozyskanego prosto od krowy

Mleko przelać do naczynia i odstawić na 2-3 dni do zakwaszenia. Kiedy jest już zsiadłe, stawiamy naczynie w pobliżu ognia, ale nie bezpośrednio w nim. Mleko należy powoli ogrzewać, tak aby powstały ser nie był gruzełkowaty i suchy. Kiedy ser oddzieli się od serwatki, przelewamy go do płóciennego woreczka, zawiązujemy i zawieszamy do odsiąknięcia. Uzyskaną serwatkę można również wypić


POLEWKA ZE SZCZAWIU
2l H2O
0.3kg miesa lub kości na wywar
4 garście młodych liści szczawiu
1 cebula
1 marchew
2 łyżki mąki
0.15l tłustej, dobrej, wiejskiej śmietany
5 jaj ugotowanych na twardo
sól
przyprawy
Sporządzić wywar z mięsa dodając warzyw. Opłukane liście szczawiu kroić w paseczki i dodawać do wywaru, gotować 15-20min. Przyprawy. Zaprawić mąką ze śmietaną.


POLEWKA PIWNA
1l piwa
1szklanka śmietany
4 żółtka
3-4 łyżki miodu
sól
twaróg
chleb razowy
Piwo zagotować, posłodzić miodem, posolić. Zaprawić śmietaną rozmąconą z żółtkami. Podać z twarogiem i chlebem



GROCH GOTOWANY
0.25kg grochu
0.75l wody
łyżeczka miodu
sól mięta
Groch namoczyć całą noc. Ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu, pod koniec posolić. Do ugotowanego dać odrobinę mięty, zdjąć z ognia i osłodzić miodem. Wszamywać z mięsem.


BRYJA
0.5l wody
0.2kg mąki
sól
słonina lub boczek
Do osolonej wody wsypać mąkę. Gotować 15min. Gotowe danie polać skrawkami.


TŁÓKNO
1kg ziarna owsianego lub jęczmiennego
1l wody
sól
zioła wg uznania
Ziarna moczyć kilka godzin (5-10), odsączyć, suszyć na piecu aż pożółknie, następnie tluczemy na stępie na śrutę. Tak spreparowane wsypujemy na gotującą się wodę (1l na 0.1-0.2kg śruty) i szybko mieszamy mątewką aby nie powstały grupy. Solić i przyprawiać do smaku



Zwierzęta hodowlane:
-trzoda chlewna
-owce
-bydło
-konie (zapewne zbyt cenne i drogie ale w ostateczności konina tez mogła występować)
-kozy
-kury i kaczki
-gęsi

Ryby
-cetra
-dorsz
-flądra
-jesiotr
-karp
-kiełb
-kleń
-lin
-łosoś
-okoń
-piskorz
-sandacz
-stornia
-sum
-szczupak
-śledź
-węgorz
(oczywiście należy pamiętać o tym, że ryby morskie będą raczej rzadkością na południu)

Zboża i rośliny uprawiane:
ber, gryka, jęczmienie, owies, proso, pszenice, żyto, boby, bobik, chmiel, groch, grypa, konopie, len, marchew, ogórek, pietruszka, rzepa, seler, soczewica, szarłat, wyka

Drzewa i krzewy owocowe
grusza, jabłonie, śliwy, winorośl, wiśnie, czereśnia, brzoskwinia (wg mnie występowała ale nie należy uważać jej za aż tak popularną)

Dziczyzna - podobne do dzisiejszej, z nielicznymi zmianami np występował tur i żubr ale nie było jenotów.


No i teraz to wszystko możemy mieszać w różnych proporcjach i sposobami otrzymując bardziej lub mniej smaczne papu.

Opracowane na podstawie Lecha Laciejewicza, Hanny i Pawła Lisów, oraz W Hensla.


Tytuł: Odp: Co do Gara?
Wiadomość wysłana przez: Sigurdh Sierpień 04, 2011, 08:25:03
Mi osobiście podoba się przepis z użyciem browara nie wiedzieć dlaczego :)


Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

psychologia watahacemnejstrony animilkowo zipcraft bornfost