User Info
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Kwiecień 30, 2024, 03:19:48
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:
Szukanie zaawansowane
News Box
Key Stats
4001
wiadomości w
159
wątkach, wysłane przez
30
użytkowników
Najnowszy użytkownik:
Tugemir
Strona główna
|
Pomoc
|
Szukaj
|
Kalendarz
|
Zaloguj się
|
Rejestracja
Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz
|
Odtwarzanie
|
Kuchnia
|
Podpłomyki
« poprzedni
następny »
Strony:
[
1
] |
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Podpłomyki (Przeczytany 2543 razy)
Lestek
Thing
Offline
Płeć:
Wiadomości: 634
Zobacz profil
Email
Podpłomyki
«
:
Kwiecień 22, 2008, 09:29:39 »
Proszę o umieszczenie jakiś informacji na temat podpłomyków i np. jak będziemy je piec ... interesują mnie fakty
Zapisane
Bogowie chrońcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzę
Niemir
półelf-półkrasnolud
Administrator
Offline
Płeć:
Wiadomości: 680
Zobacz profil
Email
Odp: Podpłomyki
«
Odpowiedz #1 :
Kwiecień 22, 2008, 18:17:10 »
Moja wiedza na temat podpłomykow przedstawia się następująco
1. Na czym:
-ma blaszy
-na popiele (byle czystym)
-patelnia
-kamień (np. duży otoczak)
-okorowany kij dowolnej średnicy
2. Co:
-najprostrzy przepis to: mąka, woda i trochę soli
-wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zioła (kminek itp.), słonecznik, orzechy, miód
-zamiast wody można zastosować mleko
3. Jak:
-Ciato ugniata się, tak by się nie kleiło do rąk.
-rozwałkowuje się na cieniutko
-potem następuje pieczenie (na czym napisałem wyżej) do momentu, jak zaczną robić się bąble, a ciasto bedzie lekko przypieczone
SMACZNEGO!
Zapisane
Bodvar
Starszy
Offline
Płeć:
Wiadomości: 285
Głosiciel Praw
Zobacz profil
Email
Odp: Podpłomyki
«
Odpowiedz #2 :
Kwiecień 23, 2008, 09:42:08 »
i już podpłomyk gotowy.
Zapisane
Bogowie chrońcie mnie przed przyjaciółmi bo z wrogami sobie poradzę
Aldias
Wolny
Offline
Płeć:
Wiadomości: 51
Zobacz profil
Email
Odp: Podpłomyki
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 20, 2008, 16:22:46 »
Podpłomyki:
1.Składniki:
-Woda
-Mąka
a)Dodatki
-Miód
-Orzechy
-Dżemor
-Ser
2.Rozrabianie ciasta:
No tutaj będzie ciężej, sam rozrabiam na oko.
Ogólnie są dwa sposoby, kruche* lub coś w stylu cieniutkiej kromki chleba**.
*Ciasto powinno być bardziej klejące, czyli miód odgrywa najważniejszą role przy tym sposobie.
**Ciasto powinno być podobne jak na szarlotkę, czyli nie lepiące się do rączek, dobrze ugniecione, z ilością miodu taką abyśmy czuli tylko posmak.
3.Pieczenie
Najłatwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatków anty przypalaniu.Nie mogą one leżeć długo na jednej stronie przy dużym ogniu, jeśli mamy owy duży ogień często je przewracamy, maja złapać beżowo-czarny^ kolor.
.^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor łapie od mąki która szybko się przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejętnie przypalona mąka może robić za przyprawę która w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak...
4.Spożywanie
Posmarowane miodem/dżemem lub bez niczego.
Zapisane
Strony:
[
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Organizacja
-----------------------------
=> Prawa
=> Spotkania
=> Ogłoszenia
=> Rekrutacja
-----------------------------
Kroniki
-----------------------------
=> Kroniki Prawne
=> Kroniki Historyczne
-----------------------------
Odtwarzanie
-----------------------------
=> Midgard
=> Krawiectwo
=> Rzemiosło
=> Kuchnia
=> Życie codzienne
-----------------------------
Inicjatywy
-----------------------------
=> Wyprawy
=> Pokazy
=> Piknik w Ulowie
-----------------------------
Althing
-----------------------------
=> Allthingi minione
=> Przyszły Allthing
-----------------------------
Rozdroża
-----------------------------
=> Targowisko
=> Karczma
=> Drogowskazy
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
zwiazek-ludowy
watahacemnejstrony
psychologia
asfk69
zipcraft