User Info
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwiecień 30, 2024, 03:19:48

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
News Box

Key Stats
4001 wiadomości w 159 wątkach, wysłane przez 30 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Tugemir
Strona główna | Pomoc | Szukaj | Kalendarz | Zaloguj się | Rejestracja
Tomaszowska Drużyna Wojów - Algiz  |  Odtwarzanie  |  Kuchnia  |  Podpłomyki « poprzedni następny »
Strony: [1] | Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Podpłomyki  (Przeczytany 2543 razy)
Lestek
Thing
****
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 634


Zobacz profil Email
« : Kwiecień 22, 2008, 09:29:39 »

Proszę o umieszczenie jakiś informacji na temat podpłomyków i np. jak będziemy je piec ... interesują mnie fakty
Zapisane

Bogowie chrońcie mnie przed wrogami bo z wami to se poradzę Język
Niemir
półelf-półkrasnolud
Administrator
*****
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 680


13993064
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2008, 18:17:10 »

Moja wiedza na temat podpłomykow przedstawia się następująco
1. Na czym:
-ma blaszy
-na popiele (byle czystym)
-patelnia
-kamień (np. duży otoczak)
-okorowany kij dowolnej średnicy
2. Co:
-najprostrzy przepis to: mąka, woda i trochę soli
-wszelakie dodatki takie jak: piwo, wino, zioła (kminek itp.), słonecznik, orzechy, miód
-zamiast wody można zastosować mleko
3. Jak:
-Ciato ugniata się, tak by się nie kleiło do rąk.
-rozwałkowuje się na cieniutko
-potem następuje pieczenie (na czym napisałem wyżej) do momentu, jak zaczną robić się bąble, a ciasto bedzie lekko przypieczone
SMACZNEGO!
Zapisane
Bodvar
Starszy
***
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 285


Głosiciel Praw

8742251
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2008, 09:42:08 »

i już podpłomyk gotowy.
Zapisane

Bogowie chrońcie mnie przed przyjaciółmi bo z wrogami sobie poradzę
Aldias
Wolny
**
Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 51


10594076
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2008, 16:22:46 »

Podpłomyki:


1.Składniki:
-Woda
-Mąka
a)Dodatki
-Miód
-Orzechy
-Dżemor
-Ser

2.Rozrabianie ciasta:

No tutaj będzie ciężej, sam rozrabiam na oko.
Ogólnie są dwa sposoby, kruche* lub coś w stylu cieniutkiej kromki chleba**.

*Ciasto powinno być bardziej klejące, czyli miód odgrywa najważniejszą role przy tym sposobie.
**Ciasto powinno być podobne jak na szarlotkę, czyli nie lepiące się do rączek, dobrze ugniecione, z ilością miodu taką abyśmy czuli tylko posmak.

3.Pieczenie

Najłatwiej jest je upiec na blasze, bez oleju i innych dodatków anty przypalaniu.Nie mogą one leżeć długo na jednej stronie przy dużym ogniu, jeśli mamy owy duży ogień często je przewracamy, maja złapać beżowo-czarny^ kolor.

.^Czarny, przypalony, niesmaczny kolor łapie od mąki która szybko się przypala lecz nie wnosi nam ona do smaku, umiejętnie przypalona mąka może robić za przyprawę która w pewnym stopniu daje nam klimatyczny smak...

4.Spożywanie

Posmarowane miodem/dżemem lub bez niczego.

Zapisane
Strony: [1] | Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
Arcane Magic based on BlackDay by nesianstyles, Created by TechnoDragon.net | Buttons by Andrea

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

zwiazek-ludowy watahacemnejstrony psychologia asfk69 zipcraft